מטרתם של לוחות החשמל היא להגן על הציוד שנמצא בתוכם, כמו גם על המשתמשים במערכת, המכשירים שמחוברים אליה וכדומה. כדי שיבצעו את עבודתם נאמנה, חשוב שיותקנו בהתאם לכל תקני הבטיחות הנדרשים.
אז לעומת היום
בעבר היה נהוג להתקין את לוח החשמל מחוץ למבנה אולם כיום החוק מחייב להתקין את לוח החשמל בתוך הבית מסיבות בטיחותיות. מקרים כמו ניצול ארון החשמל למטרת פריצה לבית לא היו חסרים, מה גם שארון חשמל בחוץ חשוף לתנאי מזג אוויר שונים כמו חום, לחות, רטיבות, אבק ועוד. גם מבחינת עיצוב לוח החשמל עצמו ישנם פערים: בעבר לוחות החשמל היו הרבה יותר גדולים ומורכבים, שכן הם הכילו בתוכן את כל הבקרים, התרמוסטטים, הטיימרים, השנאים והמגענים של מערכות החשמל השונות בבית.
תקנים בעת התקנת ארונות חשמל
תכונות הלוח
על הארון הלוח והציוד שבתוכו להתאים למקום התקנתו בהתייחס לדרישות מכניות, פיסקליות, כימיות ועוד. אם הוא אינו מותאם יש להגן עליו בהתאם. את הלוח יש לתכנן כך שהגישה לכל אחד מחלקיו תהיה נוחה עבור מטרות תפעול ותחזוקה. כמו כן מקום ההתקנה צריך להיות מואר ומאוורר.
מיקום והגנות
לוח החשמל לא יותקן במרפסת, בחדר מקלחת או בחדר אמבטיה. גם אין להתקין אותו בצינור אוורור או בפיר עם צנרות לגזים או נוזלים. יש להתקין אותו על משטח או מבנה יציב כך שלא יסכן את סביבתו. על הלוח יש להגן מפני חשמול בהתאם לתקנות החשמל התשנ"א 1991 הנוגעות להארקות ואמצעי הגנה בפני חשמול. כמו כן יש להתקין אמצעים נאותים כמו מחיצות או לסתום מעברים בחומרים עמידים בפני אש כדי למנוע התפשטות אש מלוח ללוח.
מרווחים בין הלוח והקיר ובין שני לוחות צמודים
תקנות נוספות עוסקות במרווח בין הלוח לבין הקיר מולו. כאשר ישנו הבדל בין לוח שממוקם במעבר לבין לוח שממוקם באזור תפעולי. כמו כן החוק מבדיל בין לוח שבו ציוד נשלף לבין לוח ללא ציוד נשלף, מתייחס למרווחים בי שני לוחות צמודים זה לזה וקובע את מספר הכניסות ממעבר אחורי, את אופן הנעילה ואת החובה בסימון אזהרה בולט לעין.
ציוד המותקן בלוח
חוק החשמל מתייחס גם למיקום הציוד המותקן בלוח. כך למשל אמצעי ההפעלה יותקנו בחזית הלוח בלבד כאשר מבטחים, ציוד מדידה ברקה והתראה ומפסקים יסומנו בהתאם לייעוד שלהם. את הציוד יש להתקין בגובה מזערי של 0.2 מטר ואת אמצעי ההפעלה הידניים יש להתקין בגובה הנע בין 0.5 ל- 2 מטרים מעל הרצפה. על חלקים חשופים ונגישים יש להגן מפני מגע מקרי בהתאם לתקן ישראלי ת"י 981.
התקנת מוליך או כבל
התקנת מוליכים או כבלים תתבצע בהתאם לתק' תשס"ח-2008 במטרה למנוע הצטלבות, לחץ וצפיפות, כאשר כל מוליך יהיה בצבע מיוחד לו לצורך זיהוי קל. מוליכים בלוח יוגנו מפני זרם יתר וכל לוח ראשי יכלול גם מפסק ראשי ומבטח ראשי.
מיקום ומבנה הלוח
מיקום ומבנה הלוח תק' תשס"ח-2008 אלו תקנות המתייחסות לנושא זה. כאשר בדירה הלוח ימוקם בתוך הדירה, במבנה צמוד קרקע הלוח יותקן בכניסה מקורה או במרפסת חיצונית מקורה (בתנאי שמוגן מפני מים) ועליו להיות בעל בידוד כפול או מוגבר.
לעיון בתקנות החשמל (התקנת לוחות במתח עד 1000 וולט), תשנ"א-1991 לחצו כאן>>